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July 1, 2019 

Dear Name*: 

This letter responds to your request for an opinion concerning whether the Fair Labor Standards 
Act (FLSA) requires an employer to include a nondiscretionary bonus that is a fixed percentage 
of straight-time wages received over multiple workweeks in the calculation of the employees’ 
regular rate of pay at the end of each workweek—and if not, whether the employer may, when 
paying the bonus, recalculate the regular rate for each workweek of the bonus period by 
averaging the bonus earnings across the workweeks.  This opinion is based exclusively on the 
facts you have presented.  You represent that you do not seek this opinion for any party that the 
Wage and Hour Division (WHD) is currently investigating or for use in any litigation that 
commenced prior to your request. 

BACKGROUND 

You represent that your employer, under the terms of a collective bargaining agreement, pays 
you a quarterly bonus1 and an annual qualification bonus based on fixed percentages of your 
straight-time rate and the journey straight-time rate, respectively.  The quarterly bonus consists 
of (1) 15 percent of your contractual straight-time hourly rate for each hour you earn a straight-
time rate; (2) 22.5 percent (1.5 × 15 percent) of your contractual straight-time hourly rate for 
each hour you earn a time-and-one-half rate; and (3) 18.75 percent (1.25 × 15 percent) of your 
contractual straight-time hourly rate for each hour you earn a double-time rate.2  Your annual 
bonus is one percent of the journey straight-time hourly rate for 2,080 hours. 

You represent that your employer calculates your weekly regular rate of pay without including 
your quarterly or annual bonus earnings.  Instead, you state that when your employer pays you 
the quarterly or annual bonus, your employer retrospectively recalculates the weekly regular 
rates for the bonus period to include the bonus earnings and pays you the difference in overtime 
compensation.  In making this recalculation for the quarterly and annual bonuses, your employer 
averages the bonus earnings across the workweeks of the quarterly or annual bonus period, 
instead of using the actual bonus earnings in a given workweek. 

                                                 
1 Your letter describes this payment as a “stipend,” but it appears to be a “[s]um[] paid in recognition of 
services performed during a given period,” 29 U.S.C. § 207(e)(3), which WHD refers to as a “bonus” for 
purposes of the regular rate calculation.  See 29 C.F.R. § 778.211 (describing such sums as “bonuses”); 
see also 29 C.F.R. § 778.502 (stating that “[t]he term ‘bonus’ is properly applied to a sum which is paid 
as an addition to total wages usually because of extra effort of one kind or another”). 
2 We assume that the term “time and one-half rate” in your letter refers to your overtime rate of pay as 
defined in 29 U.S.C. § 207(a)(1). 
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GENERAL LEGAL PRINCIPLES 

The FLSA defines “regular rate of pay” to include “all remuneration for employment paid to, or 
on behalf of, the employee,” excluding certain types of compensation provided in 29 U.S.C. 
§ 207(e).  Nondiscretionary bonuses count as “remuneration” that an employer must include in 
the regular rate of pay.  See 29 U.S.C. § 207(e); WHD Opinion Letter FLSA2009-21, 2009 WL 
649023, at *1 (Jan. 16, 2009); see also 29 U.S.C. § 207(e)(3) (permitting discretionary bonuses 
to be excluded from the regular rate).  A bonus is nondiscretionary if it “is the result of collective 
bargaining.”  29 C.F.R. § 778.211(c). 

An employer may base a nondiscretionary bonus on work performed during multiple workweeks 
and pay the bonus at the end of the bonus period.  See 29 C.F.R. § 778.209.  In that case, the 
employer may “disregard the bonus in computing the regular hourly rate until such time as the 
amount of the bonus can be ascertained.”  29 C.F.R. § 778.209(a).  Once the amount is 
ascertainable, generally the employer must retrospectively recalculate the regular rate for each 
workweek in the bonus period and pay the additional overtime compensation due on the bonus.  
See id. “If it is impossible to allocate the bonus among the workweeks of the period in proportion 
to the amount of the bonus actually earned each week,” the employer must adopt “some other 
reasonable and equitable method of allocation.”  29 C.F.R. § 778.209(b).  One such method is 
averaging the bonus earnings across workweeks.  See id. 

An employer, however, is not required to retrospectively recalculate the regular rate if the 
employer pays a fixed percentage bonus that simultaneously pays overtime compensation due on 
the bonus.  See 29 C.F.R. § 778.210; Brock v. Two R Drilling Co., 789 F.2d 1177, 1179–81 (5th 
Cir. 1986).  For example, a bonus that is 10 percent of straight-time wages (the contractual 
hourly rate × straight-time hours worked up to 40) and 10 percent of overtime wages (1.5 × the 
contractual hourly rate × straight-time hours worked over 40) does not require recalculation of 
the regular rate because the bonus includes the overtime compensation due on the bonus as an 
arithmetic fact, fully satisfying the FLSA’s overtime requirements.  See 29 C.F.R. §§ 778.210, 
778.503.3  Similarly, a bonus that is 10 percent of total compensation—including hourly wages, 

                                                 
3 This holds true, as an arithmetic fact, even when the employer separately pays other compensation that 
must be included in the regular rate.  Section 778.210 still applies in that situation, because even though 
the percentage bonus is not a percentage of “all remuneration for employment,” the employer is still 
paying a percentage of both hourly wages and overtime owed on those hourly wages, and is therefore 
simultaneously paying both the bonus and the overtime compensation due on the bonus. See 29 C.F.R. 
§ 778.210 (describing a percentage bonus that “provide[s] for the simultaneous payment of overtime 
compensation due on the bonus”).  However, WHD cautions that, while a percentage bonus of straight-
time and overtime wages pays overtime due on the bonus, the employer must still separately pay overtime 
due on any other compensation included in the regular rate to fully satisfy the FLSA’s overtime 
requirements.  We note that there is no inconsistency between this letter and prior WHD opinion letters 
that characterized bonuses under § 778.210 as those paid as a “percentage of an employee’s total 
compensation,” WHD Opinion Letter FLSA2004-11, 2004 WL 3177882 (Sept. 21, 2004); WHD Opinion 
Letter, 2001 WL 1558953 (Feb. 5, 2001).  While § 778.210 can be used to avoid recalculating the regular 
rate when paying bonuses that are a percentage of total compensation as contemplated in these two prior 
opinion letters, § 778.210’s application is not limited to only those types of bonuses.  For this reason, 
WHD disagrees with courts that have interpreted § 778.210 to require an employer to multiply an 
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overtime, bonuses, commissions, etc.—does not require recalculation.  See, e.g., 29 C.F.R. 
§ 778.210; WHD Opinion Letter FLSA2006-4NA, 2006 WL 4512946, at *1 (Feb. 17, 2006). 

OPINION 

The annual bonus you describe is not tied to straight-time or overtime hours actually worked, but 
instead is one percent of the journey straight-time hourly rate for 2,080 hours.  Based on the facts 
you have provided, your employer must, after paying the annual bonus, recalculate the regular 
rate for each workweek in the bonus period and pay the overtime compensation due on the 
annual bonus.  See 29 C.F.R. § 778.209(a).  As previously discussed, however, your employer 
need not include the annual bonus in the regular rate calculation until the employer can ascertain 
the weekly amount of the bonus at the end of the bonus period.  See 29 C.F.R. § 778.209(b) 
(permitting temporary exclusion of a bonus from the weekly regular rate calculation if the 
amount of the bonus is not yet ascertainable).  In making this recalculation, because your 
employer can readily ascertain the proportionate amount of the annual bonus that you earn in 
each workweek, your employer must retrospectively include those exact proportionate amounts 
in the regular rate for each workweek.  See 29 C.F.R. § 778.209(a). 

However, based on the facts you have provided, after paying the quarterly percentage bonus on 
your straight-time and overtime wages, your employer need not recalculate the regular rate for 
each workweek in the bonus period to include this quarterly bonus.  As referenced above, a 
bonus of 15 percent of both your straight-time and overtime wages would simultaneously include 
all overtime compensation due on the bonus as an arithmetic fact. See 29 C.F.R. §§ 778.210, 
778.503.  Accordingly, your quarterly bonus of 15 percent of your contractual straight-time 
hourly rate for each hour you earn a straight-time rate, and 22.5 percent (1.5 × 15 percent) of 
your contractual straight-time hourly rate for each hour you earn a time-and-one-half rate 
(assuming this is equivalent to 15 percent of all overtime compensation due), appears to comply 
with § 778.210 and thus satisfy the FLSA’s overtime requirements for the bonus.4 

We trust that this letter is responsive to your inquiry. 

Sincerely, 

 
Cheryl M. Stanton 
Administrator 

                                                 
employee’s total earnings by the same percentage to satisfy FLSA’s overtime compensation requirements.  
See, e.g., Harris v. Best Buy Stores, L.P., No. 15-CV-00657-HSG, 2016 WL 4073327, at *5 (N.D. Cal. 
Aug. 1, 2016). 
4 We do not address whether the portion of your quarterly bonus that pays 18.75 percent (1.25 × 15 
percent) of your contractual straight-time hourly rate for each hour you earn a double-time rate would also 
comply with § 778.210, because additional information is required to make that determination (e.g., 
whether the double-time rate is based on days or hours worked, and how many days or hours must be 
worked before it is paid). 
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*Note: The actual name(s) was removed to protect privacy in accordance with 5 U.S.C. 
§ 552(b)(7). 


